ZoekenMenu

Meer informatie Uitkijkwoningen

Meer informatie over onze "Uitkijkwoningen"

In het voorjaar van 2017 heeft PeelrandWonen een inloop- informatieavond georganiseerd waarbij de mogelijke nieuwbouw van 13 All-electric woningen is gepresenteerd. De doelgroep voor deze kleinere woningen zijn 1 tot 3 persoons huishoudens waarbij de leeftijd ligt tussen 18 – 55 jaar. Het betreft twee bouwlocaties in Boekel en Venhorst.

Voorafgaande aan dit concept heeft PeelrandWonen het zogenaamde concept ‘Tiny-house’ onderzocht. Het bleek dat het concept op veel vlakken niet voldeed aan de eisen die PeelrandWonen aan haar woningen stelt.

Uitkijkwoningen tekening

“EEN WONING OM NAAR UIT TE KIJKEN!”
De ‘Uitkijkwoningen’ beschikken over een vloeroppervlak van circa 70 m2 en zijn voorzien van twee slaapkamers. Deze woningen zijn dus in ieder geval geschikt voor twee persoons huishoudens maar men kan er ook met drie personen prima wonen. Met de woonkamer en keuken op de verdieping ontstaat er een heel andere beleving waardoor het gevoel van vrij wonen en privacy wordt versterkt.

Naast het feit dat de “Uitkijkwoning“ wordt opgebouwd met natuurlijke materialen en optimaal is geïsoleerd, wordt de woning dus uitgevoerd als een zogenaamde All-electric woning (in Nul-Op-de-Meterconcept). Ook dit type woning wekt alle energie (elektriciteit) op die nodig is voor de installatie én het consumenten verbruik.

Hierbij gaan we er wel van uit dat de bewoner een ‘gemiddeld’ energieverbruik heeft waardoor de woningen aan het eind van het jaar voldoen aan het concept Nul-Op-de-Meter. Gaat de bewoner bewust om met energie en let de bewoner er op om zo min mogelijk energie te verbruiken dan is het zelfs mogelijk dat de bewoner geld terug krijgt van de energieleverancier. De woningen zijn namelijk wel aangesloten op het elektriciteitsnet, omdat niet op elk moment van de dag energie wordt opgewekt (denk aan de nacht en donkere dagen). Het opwekken gebeurt namelijk met de zonnepanelen (PV panelen) die op het dak liggen. In de woning verzorgt een vernuftig en milieuvriendelijk systeem voor de verwarming, ventilatie en het warm tapwater.

Wat bij aanvang van dit concept vooral van belang was is de uiteindelijke betaalbaarheid voor de huurder. Met andere woorden “Wat mag de maximale maandhuur zijn voor deze woningen?". Gebleken is dat wanneer woningen minder dan € 592,00 per maand aan kale huur kosten, deze woningen sowieso binnen de klasse goedkope huur vallen. Gezien de minimale afmetingen en een wellicht wat sobere uitstraling is dit mogelijk gebleken.

De woningen gaan namelijk ca. € 546,00 per maand aan kale huur kosten en de huurder betaald ca. € 60,00 per maand aan service kosten voor de opwekking van energie.

In afwijking op andere bouwprojecten heeft PeelrandWonen ervoor gekozen de woningen te voorzien van een vloerafwerking, wandafwerkingen, LED verlichting en inbouwapparaten in de keuken. Wij hebben hiervoor gekozen omdat we er vanuit gaan dat de toekomstige bewoners (bij gezinsuitbreiding o.d.) wellicht sneller doorstromen naar een grotere woning waardoor de mutatiegraad hoger ligt. Omdat de zittende bewoner verplicht is bij vertrek uit de woning de woning achter te laten als bij ontvangst van de sleutel, blijft de woning snel en betaalbaar toegankelijk.

De nieuwbouw van de “Uitkijkwoningen“ wordt veelal in de fabriek gerealiseerd en uiteindelijk op locatie afgebouwd. De uiteindelijke oplevering wordt verwacht in mei/juni 2018. Voor geïnteresseerden is het belangrijk dat zij bij ons als woningzoekende ingeschreven zijn en dat zij onze website in de gaten houden omdat deze 13  “Uitkijkwoningen“ nog geadverteerd moeten worden.

Naar het overzicht
Terug naar boven