ZoekenMenu

50 jaar huurder

De afgelopen week stond ik bij 2 adressen op de stoep met een grote bos bloemen. De reden? Deze huurders wonen al 50 jaar op dit adres. Een mooie aanleiding voor een bezoekje en een kopje koffie. En zo al pratende kreeg ik een paar wijze lessen mee.

Beide huurders waren zeer tevreden over PeelrandWonen. Veel contact was er niet. Af en toe kwam Hennie over de vloer, maar als ze het zelf konden repareren dan deden ze het ook het liefst zelf. De woningen waren in de loop der jaren goed geïsoleerd en de kozijnen vervangen. Dat was een flinke verbetering geweest.

Maar wat is dan het succes van prettig wonen? 'Leven en laten leven', is het antwoord. Mensen hebben tegenwoordig een steeds korter lontje. Als wij iets meer van elkaar accepteren wordt het al een stuk gezelliger.

En met 50 jaar in dezelfde woning is het geen verrassing dat ik op bezoek was bij wat oudere mensen in een eengezinswoning. Maar verhuisplannen hebben ze niet. Ze wonen zeer prettig en blijven dat het liefst nog zo lang mogelijk doen. Het geheim? Blijven bewegen. Wat dat betreft is die trap zo slecht nog niet. 'Maar je moet met name zorgen dat je actief blijft, anders roest je vast.'

Eén van de stellen is regelmatig te vinden in Huize Padua waar zij vrijwilligerswerk doen. Dit kost geen energie, maar geeft energie. En natuurlijk hadden ze ook wel eens te maken met de fysieke ongemakken van het ouder worden, maar écht te klagen hadden ze niet. Gewoon iedere dag genieten van het leven, is het beste dat je kan doen.

Ik wens deze 2 stellen nog heel veel jaren plezier samen in hun woning.

Martijn van Straaten

Naar het overzicht
Terug naar boven