ZoekenMenu

Informatie over onze Uitkijkwoningen

PeelrandWonen heeft samen met Barli B.V. nieuwe duurzame en energiezuinige woningen gerealiseerd aan het kerkpad in Venhorst en aan het Grootveld in Boekel. De woningen zijn volgens het Nul Op de Meterconcept (NOM – concept) ontwikkeld en gebouwd.

Een nul-op-de-meterwoning voorziet grotendeels in haar eigen energiebehoefte. Om dat te realiseren zijn een aantal innovatieve maatregelen genomen en is gebruik gemaakt van vernieuwende technische installaties.

Wat is nu een Nul op de meterwoning?

De naam zegt het al: over een gemiddeld jaar genomen komt de energiemeter bij genormeerd verbruik uit op nul. Dat is mogelijk doordat de zonnepanelen op de woning - theoretisch genomen - evenveel energie opwekken als er nodig is voor het bewonen van de woning. Het nieuwbouwconcept is namelijk in de voorbereiding door een installatiedeskundige doorberekend op de warmtevraag en overige energiebehoefte.

Dat geldt in eerste plaats voor de installaties in de woning zelf, de zogenoemde gebouwgebonden installaties: verwarming, ventilatie, warmwaterinstallatie en verlichting. Daarnaast wekken de zonnepanelen energie op voor huishoudelijk gebruik, bijvoorbeeld voor de koelkast, de televisie en het opladen van mobiele telefoon etc.

Op basis van een wettelijke norm (de Energie Prestatie Norm (EPN)) is een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) berekend. Dit is de hoeveelheid energie die theoretisch nodig is voor de gebouwgebonden installaties. Dit is berekend op basis van de eigenschappen van de woning, zoals de oppervlakte, het woningtype en de toegepaste installaties.

De woningen hebben allemaal wel gewoon een aansluiting op het elektriciteitsnet. Dit is nodig omdat de panelen bijvoorbeeld in de nacht geen elektra opwekken. Op een zonnige dag kan het zijn dat de panelen meer opwekken dan dat er verbruikt wordt waardoor de woning dus energie teruggeeft aan de energieleverancier.

Het is NIET zo dat de woning de energie levert die nodig is. Wat iemand nodig heeft is namelijk sterk afhankelijk van het bewonersgedrag. Als een bewoner niet bewust (niet zuinig) omgaat met energiegebruik is het dus niet zo dat de woning ook daadwerkelijk onbeperkt de benodigde elektra levert.

Wat als de meter niet precies op nul uitkomt?

In de praktijk komt het maar zelden voor dat de meter aan het eind van een jaar exact op nul uitkomt. De bewoner heeft dan dus minder of meer verbruikt dan dat de woning aan elektriciteit heeft opgeleverd c.q. opgewekt.

Als de meter over een jaar gezien niet precies op nul uitkomt omdat er meer verbruikt is, krijgt de bewoner van de energieleverancier toch een energierekening die betaald moet worden. Als de meterstand aangeeft dat er juist minder verbruikt is krijgt de bewoner geld terug dat de leverancier verrekend op het voorschot.

Iedere bewoner betaald vastrecht voor de aansluiting bij een energieleverancier omdat de woningen zoals aangegeven wel gewoon een aansluiting nodig hebben op het elektriciteitsnetwerk.

Hoe bereiken we NOM?

Goede warmte-isolatie is de basis voor elke energiezuinige woning. De woning is zó goed geïsoleerd dat er ’s winters nauwelijks warmte verloren gaat. Ook zomers heeft dit voordelen, want dan zorgt de isolatie er juist voor dat de warmte  buiten blijft. De woning is voorzien van goede vloer-, dak- en muurisolatie en hoogwaardig isolatieglas.

De woningen zijn voorzien van de Ecolution® Combi 50 warmtepomp.  Een warmtepomp is het omgekeerde principe van een koelkast. Het gebruikt de warme ventilatielucht (20°C) uit de afvoer van de woning. Deze warmte wordt door de warmtepomp naar een hogere temperatuur gebracht en kan hierna gebruikt worden voor ruimteverwarming en of het verwarmen van warm tapwater. De gebruikte afgekoelde lucht uit de Ecolution® Combi 50 wordt daarna naar buiten afgevoerd. Tegelijkertijd zorgen de ventilatieroosters in de kozijnen dat er voortdurend verse buitenlucht naar binnen wordt gezogen. De warmtepomp verzorgt zowel de verwarming van de woning, als het leveren van warm water.

Op het dak van de woning zijn PV-panelen aangebracht (16 – 20 stuks per woning). Deze PV-panelen zorgen voor de opwekking van de benodigde elektriciteit.

In steeds meer gemeenten wordt voorgeschreven dat het vuilwater (binnenhuisriolering) en schoonwater (hemelwater) door middel van aparte systemen afgevoerd moet worden. Ook bij deze woningen is dit het geval.

Rondom de woningen is een drainage in de grond aangelegd. Dit is een ‘buis die is voorzien van gaatjes’. Het regenwater dat de grond in gaat kan via die buis makkelijker en sneller worden afgegeven aan de bodem en eventueel worden afgevoerd naar de Wadi. Een wadi is een infiltratiesysteem voor afvoer en opvang van hemelwater (regenwater). Bij de uitkijkwoningen is hiervoor een kuil gegraven waarin eventueel overtollig water kan worden opgenomen dat daarna bij droog weer wordt opgenomen door de bodem.

Binnen afwerkingen

Wat deze woningen ook uniek maakt is dat men op de verdieping ‘woont’. De woonkamer en keuken is namelijk op de verdieping gelegen. Op de begane grond bevinden zicht twee slaapkamers, doucheruimte en toilet. Wat ook nieuw is, is het feit dat de woningen volledig zijn afgewerkt.

Zo zijn alle wanden voorzien van glasweefselbehang, de vloeren voorzien van een PVC laminaat en zitten er in het plafond LED – spotjes. Daarnaast is de keuken voorzien van energiezuinig inbouwapparatuur. De bewoners betalen voor de PV panelen en de inrichting een maandelijks bedrag.

Wat gaat PeelrandWonen in de toekomst bouwen?

PeelrandWonen stemt haar nieuwbouwplannen af op de vraag uit de markt / omgeving en datgene wat er vanuit de (semi)overheid is gewenst. Vanaf een aantal jaren bouwen we alleen nog maar gasloze woningen.

Op dit moment is er veel behoefte aan kleinere woningen voor 1 – 3 persoons huishoudens. Daar heeft PeelrandWonen met dit project dan ook op ingespeeld. In een volgend nieuwbouwproject kan het zo maar zijn dat we weer wat grotere woningen, appartementen of seniorenwoningen gaan bouwen. We blijven in ieder geval actief zodat we Boekel aantrekkelijk houden voor alle doelgroepen!

Naar het overzicht
Terug naar boven