Peelrand Wonen

Huurbevriezing 2025 en 2026: wat kost de huurbevriezing echt?

Hoofdfoto
Datum: 01-05-2025

Persbericht
Noordoost Brabant, 30 april 2025

De woningcorporaties en huurdersverenigingen in Noordoost Brabant maken zich grote zorgen over de kabinetsplannen om de huren te bevriezen. Wat op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt voor huurders, heeft volgens de corporaties ernstige gevolgen voor het toevoegen van nieuwe, betaalbare woningen, onderhoud en het verduurzamen van woningen

Wat kost de huurbevriezing echt?

Als sociale huisvesters maken wij ons al jaren zorgen over het feit dat onze huurders niet goed rond kunnen komen en geen huis kunnen vinden. Huurbevriezing klinkt mooi, maar schaadt betaalbare woningbouw en verduurzaming. Nu én straks. Want zonder extra inkomsten moeten woningcorporaties direct gaan bijsturen. Zij zijn dan genoodzaakt om projecten uit te stellen of zelfs te schrappen. Dit heeft direct impact op huurders en woningzoekenden. Woningcorporaties waarschuwen: de tijdelijke verlichting van een huurbevriezing is schijn. ‘Geen huurverhoging klinkt aantrekkelijk, maar de échte prijs betalen huurders, via een gebrek aan woningen en door hogere energiekosten,’ stelt Marieke Vossen, namens de bestuurders van de corporaties in Noordoost Brabant.  

Wie heeft baat bij de huurbevriezing?

‘Juist huurders met een laag inkomen merken relatief weinig van deze huurbevriezing. Zij ontvangen dan namelijk van de overheid minder huurtoeslag. Door de huren te bevriezen hoeft de overheid die huurtoeslag nu niet te betalen. Feitelijk is het dus een bezuiniging van de overheid. Waardoor corporaties dramatisch minder kunnen renoveren, isoleren en woningen kunnen bouwen.’ Corporaties roepen huurders, woningzoekenden en lokale bestuurders op om de bredere gevolgen van de huurbevriezing onder ogen te zien en samen te pleiten voor investeringen in betaalbare en duurzame huisvesting.

Minder inkomsten betekent minder bouwen en verduurzamen

Als corporaties minder inkomsten uit huur ontvangen, kunnen ze minder woningen bouwen en bestaande woningen minder goed isoleren. Juist starters en woningzoekenden, die nu al grote problemen hebben met het vinden van een woning. Maar ook huurders die wonen in een woning waar verduurzaming nodig is, worden hierdoor geraakt.

Nieuwbouw- en verduurzamingsprojecten lopen vertraging op

Volgens een inventarisatie onder de corporaties in de regio lopen duizenden nieuwbouwprojecten vertraging op en kunnen geplande isolatiemaatregelen bij duizenden woningen niet doorgaan. Dat betekent langere wachttijden voor woningzoekenden en hogere energierekeningen voor bestaande huurders.

Huurdersbelangenverenigingen vinden kabinetsplannen rampzalig voor huurders en woningzoekenden

Ook huurdersbelangenverenigingen slaan alarm: de kabinetsplannen voor huurbevriezing lijken goed nieuws, maar pakken rampzalig uit voor huurders en woningzoekenden. Minder inkomsten voor corporaties betekent simpelweg: minder betaalbare woningen, minder isolatie, en dus hogere woonlasten voor de mensen die het nu al moeilijk hebben. ‘De huur lijkt misschien even stil te staan, maar intussen stijgen de energiekosten en wachten starters nóg langer op een betaalbare woning,’ waarschuwt Jeanneke van Santvoort, voorzitter van Huurders Belang Woonmeij uit Schijndel.

‘We maken ons grote zorgen over de consequenties van de kabinetsplannen van twee jaar huurbevriezing zonder een passende financiële tegemoetkoming voor de corporaties. Dit heeft grote gevolgen voor de verduurzaming en de renovatie van de bestaande woningen en het bouwen van nieuwe woningen die o zo hard nodig zijn. De zittende huurders hebben een financieel voordeel, maar dat gaat ten koste van de vaak jongere woningzoekenden. Doordat de huren gelijk blijven komen die hoogstnoodzakelijke nieuwe woningen er niet. Daarnaast worden er ook nog eens minder woningen verduurzaamd wat leidt tot hogere energiekosten in de toekomst voor zittende huurders. We hebben eerder gepleit voor een gematigde huurverhoging om de ontwikkeling van de huurprijzen in de sociale sector betaalbaar te houden en de nieuwbouw en de woningverbetering te kunnen uitvoeren. Nu betalen de (toekomstige) huurders de prijs voor een ondoordachte maatregel’, aldus Diny Peters, voorzitter van het Stedelijk Huurders Platform.

Concrete gevolgen voor Noordoost Brabant:

  • Alleen al voor Noordoost Brabant betekent dit er ongeveer 10.000 sociale huurwoningen, 1.550 flexwoningen en 1.250 middenhuurwoningen niet gebouwd gaan worden.
  • Duizenden woningen in de regio kunnen voorlopig niet worden voorzien van betere isolatie of zonnepanelen.
  • Wachttijden voor sociale huurwoningen zullen verder oplopen, van nu al gemiddeld 8 jaar naar 10 tot 12 jaar.
Naar het nieuwsoverzicht
Terug naar boven