Peelrand Wonen

Doet u ook mee met Warmetruiendag?

Hoofdfoto
Datum: 05-02-2021

VERWARM JEZELF, NIET DE WERELD

Met dit motto melden elk jaar weer honderdduizenden Nederlanders zich actief aan voor Warmetruiendag. Want wist je dat we met éen graad lager maar liefst 6% CO2 en 6% energie besparen? En als we dit allemaal samen doen kunnen we op éen dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen. Kortom: samen hebben we impact, en dát is waar we met Warmetruiendag voor gaan.

De Wereld van Warmetruiendag ontketent de kracht van het collectief en is van iedereen: van mensen die de thermostaat lager zetten of hun huizen isoleren tot mensen die samen een windmolen kopen: de Wereld van Warmetruiendag is Power to the People. Warmetruiendag zet daarbij energiebesparing - en de belangrijkste factor daarbij: wijzelf, de mens - in het zonnetje. In 2050 willen we een schone energievoorziening: hoe ziet dat eruit? Warmetruiendag zet nú energiebesparing op 1 en onderzoekt de schone energievoorzieningen van de toekomst. En... de schoonste energie is natuurlijk de energie die je niet gebruikt.

Kortom: zet die verwarming lager en trek een extra warme trui aan! En wil je meer lezen, weten, inspiratie? Check dan vooral de interviews op de site en de linkjes hieronder.

DE CIJFERS

Warmetruiendag is de vrolijkste én grootste klimaatactie van Nederland: check de infographic over het enorm energiebesparingspotentieel dat we samen hebben. De cijfers: als heel Nederland op Warmetruiendag één graadje minder warm stookt, bespaart dat al 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO₂. Een heel stookseizoen een graad lager stoken, komt neer op een besparing van 1 megaton CO2. Dat is bijna 30 procent van de CO2-reductie die Nederland in 2030 in de gebouwde omgeving wil realiseren. En samen enthousiasmeren we nog meer mensen om energie te besparen. Daarbij gaat 1 op de 5 mensen na deelname aan Warmetruiendag bewuster om met energie. Zie het onderzoek dat we in 2016 hiernaar deden en dit voorbeeld van de Universiteit van Tilburg ter illustratie. En... wist je dat ons CO2 budget bijna op is? Deze infographic van de Volkskrant illustreert dit. Daarbij is er juist veel energie te besparen bij het verwarmen van woningen, kantoren en scholen want wereldwijd gaat bijna 40% van onze energie naar het verwarmen ervan. Onnodig, aldus onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, maar liefst 70% van de energie -wereldwijd- kunnen we besparen door slimmer met energie om te gaan!

Naar het nieuwsoverzicht
Terug naar boven