Peelrand Wonen

Hoe houd ik mijn woning koel(er)?

Hoofdfoto
Datum: 16-06-2021

We merken het allemaal; de Nederlandse zomers worden steeds warmer. Zowel de frequentie, duur en intensiteit van warme periodes en hittegolven nemen toe. Voor sommigen een feestje omdat het vakantie in eigen land betekent, voor anderen een ramp omdat het kwik in huis de pan uit rijst. Hoe kunnen we het beste omgaan met de steeds warmere zomers en zorgen dat de temperatuur in huis zo comfortabel mogelijk blijft?

Meer groen!
Ten eerste zorgt groen voor verkoeling. Beplanting en een natuurlijke bodem nemen, in vergelijking met een betegelde bodem, warmte minder snel op en geven daardoor ook minder warmte af. Daarbij geven bomen schaduw waardoor minder warmte de woning bereikt. Hierdoor is de temperatuur in een tuin met veel groen tot ruim 10 graden koeler dan in een tuin met veel tegels. Tot slot zorgt groen er ook voor dat het water makkelijk de grond in kan zakken bij hevige regenbuien, draagt het bij aan een rijke biodiversiteit en vermindert het luchtvervuiling!

Goed ventileren
Op warme dagen is het nuttig kritisch te kijken naar momenten waarop we de ramen open zetten of juist dicht houden. De vuistregel daarbij is: is het buiten koeler dan binnen? Zet dan de ramen open. Is het buiten warmer dan binnen? Houd dan de ramen dicht. Dit komt erop neer dat het vaak verstandig is ramen en deuren overdag dicht te houden en deze ’s ochtends vroeg, ’s avonds laat en eventueel ’s nachts als dit op een veilige manier kan, open te zetten. Probeer ramen en deuren zoveel mogelijk tegenover elkaar open te zetten om maximaal doorluchten te bevorderen. Tot slot stijgt warme lucht, dus zet ramen en deuren tijdens de koele momenten ook zoveel mogelijk op meerdere verdiepingen (tegelijk) open.

Zonwering
Met behulp van zonwering kan een groot gedeelte van de warmte buiten worden gehouden. Zonwering kan aan de binnenzijde van een woning geplaatst worden, zoals bijvoorbeeld het geval is bij (rol-)gordijnen, en aan de buitenzijde van een woning, zoals bijvoorbeeld het geval is bij rolluiken. Over het algemeen houdt zonwering aan de buitenzijde van een woning de warmte beter buiten doordat het de warmte al tegen houdt voordat het zich in de woning bevindt.
Wilt u buitenzonwering plaatsen? Vul dan ons formulier voor een ZAV-aanvraag in.

Installaties met een koelfunctie/zomerstand
Sommige warmtepompen hebben een koelfunctie of zomerstand. U kunt het beste in de handleiding van uw warmtepomp kijken of, en hoe u hier gebruik van kunt maken. Staat het er niet in of heeft u er vragen over? Neem dan gerust contact met ons op, we kijken graag even mee!

Naar het nieuwsoverzicht
Terug naar boven