Peelrand Wonen

Meer huurders hebben recht op huurtoeslag, maar niet iedereen weet dit

Hoofdfoto
Datum: 07-07-2021

Sinds 1 januari 2020 komen meer huurders in aanmerking voor huurtoeslag. Dit komt door een wetswijziging waardoor de harde inkomensgrenzen voor huurtoeslag zijn vervallen. Veel huurders weten dit nog niet en lopen hierdoor huurtoeslag mis. Daarom roept Belastingdienst/ Toeslagen huurders op om vóór 1 september 2021 huurtoeslag over 2020 aan te vragen via toeslagen.nl/huurtoeslag.

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten. Tot en met 2019 golden er harde inkomensgrenzen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Hierdoor kon u recht op huurtoeslag in één keer vervallen als u een paar euro extra ging verdienen. Vanaf 1 januari 2020 bestaan die harde inkomensgrenzen niet meer. Als uw inkomen stijgt, krijgt u minder huurtoeslag. Maar het is niet meer zo dat bij een kleine stijging de huurtoeslag plotseling helemaal wegvalt. Dit zorgt voor meer zekerheid bij huurders.

Wie kan huurtoeslag krijgen?
Niet iedereen die huurt, kan huurtoeslag krijgen. De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen: u moet onder meer 18 jaar of ouder zijn en een zelfstandige woonruimte huren. Dit betekent dat u in ieder geval een eigen toegangsdeur hebt die op slot kan, een eigen keuken en een eigen wc. Daarnaast gelden de volgende voorwaarden voor de huurtoeslag 2020:

  •            Uw huur mag niet te hoog zijn
    Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag over 2020, mochten de huur- en servicekosten van uw woning vorig jaar niet hoger zijn dan € 737,14 per maand. Zijn alle huisgenoten jonger dan 23? Dan mochten de huur- en servicekosten maandelijks maximaal € 432,51 zijn.
  •            Uw inkomen mag niet te hoog zijn
    Hoe hoog uw inkomen in 2020 mocht zijn, hangt af van uw huur, de leeftijd van u en uw huisgenoten en de samenstelling van uw huishouden.
  •  Uw vermogen mag niet te hoog zijn
    Om huurtoeslag te krijgen, mag u niet te veel vermogen hebben. Zoals spaargeld. Wilt u huurtoeslag over 2020 aanvragen? Dan kan dit als uw eigen vermogen op 1 januari 2020 niet meer dan € 30.846 was. Voor partners samen gold een maximum eigen vermogen van € 61.692. Als uw medebewoners heeft, mochten zij per persoon ook niet meer dan € 30.846 vermogen hebben.


Vraag vóór 1 september huurtoeslag over vorig jaar aan
Denkt u dat u in 2020 misschien in aanmerking kwam voor huurtoeslag? Maak dan een proefberekening op toeslagen.nl/huurtoeslag. Heeft u recht? Vraag de huurtoeslag 2020 dan vóór 1 september 2021 aan. Goed om te weten: als uw huurtoeslag voor vorig jaar aanvraagt, loopt de toeslag automatisch door in 2021. Controleer daarom ook uw gegevens van 2021. Als er iets verandert in uw persoonlijke situatie, geef de wijziging dan door. En zet zo nodig de huurtoeslag stop per 31 december 2020.

Meer weten?
Kijk op toeslagen.nl/huurtoeslag. Of neem contact op met de BelastingTelefoon via 0800-0543 (gratis). Ook kunt u kijken op toeslagen.nl/hulp voor een toeslagenservicepunt bij uw in de buurt of andere hulp.

Naar het nieuwsoverzicht
Terug naar boven