Peelrand Wonen

Wie heeft er voorrang?

Hoofdfoto
Datum: 30-03-2022

Een afspraak bij de dokter heb je nog niet eerder nodig gehad. Dus je kijkt naar de mogelijkheden in je woonplaats. Om een afspraak bij de dokter te maken moet je kennelijk ingeschreven staan bij die praktijk. Ja, dat stond ik nog niet. Ik schrijf mij in en ik heb geluk. Diezelfde middag is er nog een mogelijkheid voor een afspraak. Daar wil ik natuurlijk graag gebruik van maken. Om 14.00u begint het spreekuur en ik ga naar de praktijk en neem plaats in de lege wachtruimte.

Er komen steeds meer mensen binnen wandelen. Ik vraag wanneer ik aan de beurt ben, maar een medewerker vraagt mij nog even geduld te hebben. Enige tijd later blijkt de dokter beschikbaar te zijn. Het zal nu niet lang meer duren. En net op het moment dat ik denk aan de beurt te zijn, zwaait de deur open. Een spoedgeval! Iemand moet met urgentie geholpen worden. Natuurlijk begrijp ik dit en ik neem weer plaats. Vervolgens worden de mensen om mij heen 1 voor 1 naar binnen geroepen. Hoe kan dat nou? Ik zit nu al behoorlijk lang te wachten. Zelfs mensen die een half uur later dan ik binnenkwamen worden eerder geholpen. Op een gegeven moment ben ik het goed zat en meld mij bij de assistente. ‘Hoe kan het dat iemand die net binnenkomt, gelijk wordt geholpen en ik maar moet wachten?’ Volgens haar is het heel eenvoudig. De mensen die het langst bij de praktijk staan ingeschreven worden als eerste geholpen. Nou breekt mijn klomp. Dus het maakt niet uit wat je mankeert of hoe lang je al zit te wachten. Mensen die zich al lang geleden hebben ingeschreven en later komen binnen wandelen worden direct geholpen. 

Bovenstaand is natuurlijk een heel vreemd verhaal en gelukkig niet op waarheid gebaseerd. Maar als je 'een afspraak bij de dokter' vervangt door 'een sociale huurwoning' dan zit je opeens akelig dicht bij de werkelijkheid. Iemand die zich lang geleden heeft ingeschreven, maar de afgelopen tijd niet actief op zoek is geweest, wordt met voorrang geholpen zodra die op een woning reageert. Dat is toch gek? En in Nederland lijken we dat gewoon normaal te vinden.

 

Wie krijgt een vrijkomende huurwoning?

Op woensdagavond 13 april gaat PeelrandWonen die vraag bespreken met een aantal belanghebbenden en zal onderzocht worden of het huidige systeem ‘eerlijk’ genoeg is, of dat het ‘eerlijker’ kan.

 

Daarbij is plaats voor een beperkt aantal woningzoekenden om deel te nemen aan het gesprek. Mocht u willen deelnemen dan kunt u zich opgeven via info@peelrandwonen.nl.

 

Maar huurders van PeelrandWonen kunnen ook via de WocoApp hun mening geven. Daarin vind u momenteel een vragenlijst. De uitkomsten daarvan zullen wij meenemen op 13 april. De WocoAPP kunt u vinden in de Play Store of Appstore op uw mobiele telefoon. Met deze app kunt u ook zeer eenvoudig reparaties doorgeven en contact zoeken met PeelrandWonen.

 

Naar het nieuwsoverzicht
Terug naar boven